Parket wat bestaat uit verschillende lagen noemt men lamelparket. De bovenste laag die ook wel toplaag wordt genoemd bestaat uit hardhout. De laag eronder bestaat uit multiplex, dikte is in veel gevallen 10 – 16 mm. Op het eerste oog lijkt de vloer veel op een massief houten vloer. De twee lagen worden in de fabriek samengeperst met lijm. Met lak of olie kun je de vloer afwerken voor een prachtige uitstraling of bescherming. Door de verschillende lagen is de kans dat de vloer gaat werken minimaal. In veel gevallen hebben de delen aan alle vier de zijden messing en groef.

lamelparket

Schuren van een vloer

Vaak wordt gedacht dat je massief houten vloeren veel vaker kunt schuren dan een lamelparket vloer van escovloeren.nl. Deze theorie is niet helemaal waar, een massief houten vloer kun je schuren tot 3 mm boven het mes en groef. In de meeste gevallen kun je dus 3 a 4 mm van een vloer af schuren. Het lijkt niet veel, maar een professioneel bedrijf schuurt per keer ongeveer 0.5 mm er vanaf. Een vloer renoveren doe je gemiddeld één keer in de tien jaar, een vloer gaat dus in theorie 30 tot 40 jaar mee. Maar vaak wil men na een tiental of vijftien jaar ook wel iets anders op de vloer.

lamelparket

Ook in de prijs is het verschil met een massief houten vloer merkbaar, normaal gesproken is een lamelparket vloer goedkoper. Dit komt omdat de onderste lagen relatief goedkoop zijn, alleen de bovenste laag de toplaag is van duurder hardhout zoals eiken of merbau.